Ett hem är inte bara en dans på rosor, det är något som kräver kontinuerligt underhåll för att må bra. Och även om du gör allting rätt kan det ändå gå fel. Ibland uppstår till och med lite mer akuta problem som måste lösa så fort som möjligt.

Vatten och avlopp

Stopp i avloppet ska du försöka lösa upp själv i första hand. Men ett större eller återkommande stopp kräver kanske en genomspolning och filmning. Andra rörmokeribekymmer kan vara droppande kranar eller när vattenledningar har frusit. För alla dessa fall finns det Rörjour som kan komma även om det är på kvällen eller en röd dag. Jourhjälp kostar mer och därför något du endast ringer i nödfall.

Trasigt fönster

Ett fönster som går sönder mitt i vintern är ett betydligt större problem än när det krossad under sommarvärmen. Om du inte har tid att ta bågen till en glasmästare kan du göra en temporär lösning. Kapa ut en lagom stor skiva som täcker hela fönstret och sätt fast med några spikar. Mellan fönstret och skivan kan du sätta en isoleringsskiva för att skydda mot vinden. På utsidan borde du tejpa för hålet med plast så isoleringen inte blir blöt. Alternativt tar du dig i kragen och byter glasrutan själv.

Elen

Dålig el kan vara livsfarlig. Om du tror att en kabel kan vara skadad eller kan se trådarna under plasthöljet, ska du kapa strömmen direkt och avvakta en elektriker. Du får inte syssla med fasta installationer själv, det finns jourhavande elektriker men det är lite mer ovanligt och en onödig kostnad när du helt enkelt kan stänga av elen till de skadade delarna.