Att flytta till en bostadsrätt har många fördelar, men det gäller att välja rätt och framförallt ha rätt kunskaper om vad det innebär att flytta dit. Det första du ska göra är att ansöka om ett bolån. Lånelöftet kostar ingenting och du får låna upp till 85% av bostadens värde. Innan du bestämmer dig för att ta ett lån kan det vara en god idé att jämföra bolåneräntor. Att välja rätt bank kan spara dig många tusenlappar.Bostadsrätt

Saker att tänka på innan du köper

Skriv gärna en lista innan du går på visning med saker du inte tänker kompromissa, saker såsom antalet rum eller krav på att huset ska ha en hiss. Detta gör att du genast kan stryka en del valmöjligheter. Det är naturligtvis en även god idé att söka efter ett boende inom rätt prisklass. Ta även reda på så mycket du kan om bostaden innan, be till exempel om att få prata med föreningens kontaktperson. Fråga ifall renoveringar eller andra stora reparationer har gjorts under den senaste tiden. Passa samtidigt på att kolla bostadens skick. Du kommer inte att få någon ersättning ifall du hittar något fel med bostaden efter det att du köpt den.När du gjort så mycket du kan på egen hand är det dags att komma i kontakt med en mäklare. Att välja rätt mäklare är väldigt viktigt men samtidigt väldigt svårt. Därför finns det nu olika hemsidor som kan hjälpa dig att jämföra olika mäklare och hitta den rätte för just dig. En av de främsta i sitt slag är Mäklararvode, en sida vi varmt kan rekommendera om vi nödvändigtvis ska peka ut ett specifikt alternativ.

En sista check?

Det är även viktigt att läsa igenom föreningens regelverk innan du bestämmer dig för att flytta in. Du måste veta din roll i föreningen samt dina rättigheter såväl som skyldigheter.En budget är alltid bland det viktigaste när du håller på att flytta. Se till att kolla alla utgifter som kan tillkomma och stäm gärna av med banken så att allting stämmer överens.