Få saker förbättrar hemmets utseende lika mycket som när du målar om. Det stora utbudet av färger gör att det alltid går att hitta en färg som passar dig perfekt. Om du inte vet exakt vilket utseende du vill ha på rummet kan du få förslag hos din färghandlare.

Innan du börjar måla

Oftast finns det redan flera lager färg eller tapeter på underlaget du ska måla. Därför är det viktigt att du gör ett ordentligt förarbete. Det blir inget snyggt slutresultat om du målar på ett ojämnt och skadat underlag.Ytan behöver såväl rengöras och spacklas som slipas innan kan börja måla. Att göra fuskjobb med förarbetet lönar sig inte. Om du istället för att spackla och slipa noggrant försöker dölja skavankerna med extra mycket färg kan resultatet bli att de syns tydligare än tidigare.I videon här nedanför får du bra tips på hur du bredspacklar.DinByggare.se finns det råd om hur du väljer rätt färg efter underlag och vilket förarbete som ska göras. Här följer ett exempel på ett måleriarbete.

Måla innertaket

När du ska måla om ditt tak är det viktigt att veta vad det har behandlats med tidigare. Om du använder limfärg eller om det redan finns många lager färg kan den ökade tyngden göra att både den gamla och nya färgen lossnar.

Förarbete

Börja med att tvätta innertaket, i synnerhet om det är målat med limfärg. Ett nytt tak ska skarvspacklas.

Val av färg

Om taket är sandgrängat (sandspacklat) eller putsat bör du först grunda med alkydfärg eller oljeemulsion. Ett förslag på färg som fungerar bra är matt latexfärg.