Det allra bästa sättet att sätta sin personliga prägel på ett hus är att måla om huset i de färger du tycker passar bäst. Den som vill och har gott om tid sparar in mycket pengar på att göra jobbet själv.Arbetskostnaden när du anställer en målerifirma kan nämligen utgöra närmare 80 procent av den totala kostnaden. En annan fördel är också att det under rätt omständigheter kan vara roligt att måla. Viivilla.se har flera artiklar i ämnet.

Planera

Tänk efter ifall du verkligen har tid att måla huset innan du börjar. Många är överdrivet optimistiska och inser inte vilket tidskrävande arbete husmålning är. Arbetet tar nästan alltid längre tid än du tror och det kan leda till en stor frustration. Hur lång tid målningen kommer att ta beror till exempel på hur stort huset är, hur erfaren du är om du får hjälp av familjen eller bekanta. Dessutom kan dåligt väder förstöra planeringen.

Säkerhet

När du ska måla ett hus som är högre än två våningar bör du ha en byggnadsställning. Många fallolyckor har inträffat när någon har stått på en stege och målat. Att använda sig av en byggnadsställning ger dig dessutom en bekvämare arbetsställning.

Inköp av redskap och färg

Alla verktyg som du behöver för att måla om huset brukar kosta cirka 1 000 kronor. Den största utgiften är färgen. Priset varierar beroende på vilken typ av färg du väljer. De nya akrylatfärgerna är dyrast men leverantörerna brukar då garantera att du inte ska behöva måla igen på 15 år. Om färgen kostar uppemot 40 000 kronor ska du inte bli förvånad. Vid målning av trären yta eller vid byte av färg måste du också använda grundfärg samt oftast täckmåla två gånger.