Det är mycket att tänka på i samband med en flytt, att boka flyttfirma är en sak, men du behöver även adressändra och se till att alla abonnemang och annat följer med till den nya adressen. För att inte glömma bort något som i efterhand kan visa sig vara viktigt, kan det vara bra att göra en checklista. Kombinera gärna denna checklista med viktiga datum eller deadlines för de olika uppgifterna, för att din flytt ska flyta på så smidigt som möjligt.

En grundläggande checklista kan se ut som nedan:

  • Bestäm datum för flytt och kom överens med den som eventuellt ska flytta in i ditt nuvarande hem om överlämning av nycklar och så vidare.
  • Boka flyttfirma. Kom ihåg att göra detta i god tid, då vissa datum är mer populära än andra att flytta.
  • Boka tid för eventuell besiktning. Om du bor i en hyresrätt idag så ska ofta din hyresvärd besiktiga lägenheten innan du lämnar över nycklar till nästa hyresgäst. Ibland ska även flyttstädningen besiktigas.
  • Boka flyttstädning. Det är alltid bra att boka städningen i god tid, så att du kan vara säker på att den kan utföras på det datum du behöver. Om flyttstädningen ska besiktigas i samband med bostaden, är det alltid bra om du anlitar en städfirma som kan utföra städningen, så att du kan lita på att den blir godkänd. Dessutom slipper du spendera tid på städning av ditt tidigare boende, när du hellre vill koncentrera dig på att komma i ordning i ditt nya hem.
  • Adressändra. Vänd dig till Svensk Adressändring för att ändra adress hos Skatteverket och för att få din post eftersänd. Svensk Adressändring kan även hjälpa dig att ändra adress hos många av de företag där du är kund, men vissa kommer du att få kontakta själv.
  • Kontakta ditt elbolag och din telefonoperatör för att anmäla flytt av alla abonnemang.

Kom ihåg att göra så mycket som möjligt i god tid innan flytten, för att du ska känna dig lugn med att allt flyter på i samband med den stora dagen!